Muziek

Opleidingen in het domein Muziek

EERSTE GRAAD TWEEDE GRAAD DERDE GRAAD VIERDE GRAAD KORTLOPEND
6-7 jarigen Vanaf 8 jaar
en volwassenen
Vanaf 12 jaar
en volwassenen
Vanaf 15 jaar
en volwassenen
Vanaf 15 jaar
en volwassenen
2 jaar 4 jaar (jongeren)
3 jaar (volwassenen)
3 jaar 3 jaar
JongLeren met muziek (1u)

Instrument of zang (1u)
Muzieklab (1u)
Groepsmusiceren (1u)

Musical (1u)
(bijkomende keuze)

KLASSIEK /
JAZZ-POP-ROCK
KLASSIEK /
JAZZ-POP-ROCK
MUZIEKCULTUUR
Vioolinitiatie Suzuki Instrument of zang (1u)
Muzieklab (1u)
Groepsmusiceren / begeleidingspr / improvisatie / arrangeren / muziektheorie (1u)
Instrument of zang (1u)
Groepsmusiceren / begeleidingspr / improvisatie / arrangeren / muziektheorie (1u)
3 jaar
Muziek Maestro! (2u)
MUSICAL MUSICAL SPECIALISATIE
Zang musical (1u)
Muzieklab (1u)
Atelier musical (1u)
Musical-dans (1u
Zang musical (1u)
Atelier musical (1u)
Musical-dans (1u)
2 jaar
Specialisatie (2u)

Lessenrooster muziek

VAKKEN EERSTE GRAAD

JongLeren met muziek

Kom mee op avontuur, en ontdek een wereld van muziek!

Laat de muziek kriebelen in de oren…. Beweeg bij een vrolijke melodie…. Zing leuke liedjes… Kom alles te weten over ritme en grappige instrumenten… tot het begint te tintelen om zelf in een orkest te spelen.

Leerlingen krijgen één uur per week les in groep. Spel- en musiceerplezier staan hierbij centraal. Aan de hand van spelletjes, luisteroefeningen, liedjes en speelstukjes wordt de wondere wereld der muziek ontrafeld en ervaren. We maken gebruik van een rijk assortiment aan instrumenten: percussie, Orff-instrumenten, boomwhackers. We goochelen met bekers, sjaaltjes, hoepels, emmers. Een ringmap (met twee ringen) en een pennenzak met schrijfpotlood, gom en kleurpotloden zijn nodig voor de talloze blaadjes met toffe liedjes. Minstens twee keer per jaar steken we samen een toonmoment in elkaar.

Initiatie viool Suzuki

Ondertussen een vaste waarde in de academie. Ontdek de viool en het musiceren op een speelse manier.

Zowel individuele lessen als groepslessen viool.

Shinichi Suzuki ontwikkelde zijn ‘moedertaalmethode’, geniaal in al haar eenvoud: op dezelfde manier als een kind op jonge leeftijd bekwaam is om zijn eigen moedertaal te spreken, zo ook ontwikkelt het kind in een muzikale omgeving een muzikale bekwaamheid.

In tegenstelling met de andere opleidingen bedraagt het inschrijvingsgeld voor deze cursus 200 euro.

meer info...

VAKKEN TWEEDE GRAAD

Instrument of zang

Nieuw: direct vanaf 8 jaar beginnen met een instrument of zang. Kies uit een veelheid aan instrumenten, zowel klassiek als jazz-pop-rock.

Leerlingen krijgen één uur per week les instrument of zang in groep.

Mogelijke instrumenten

Klassiek 

Blaasinstrumenten

Snaarinstrumenten

Toetsinstrument

Slagwerk

Zang

Jazz-pop-rock

Muzieklab (in de tweede graad)

In ons muzieklab(oratorium) wordt er geëxperimenteerd en geproefd, gezongen en gespeeld, geluisterd en nog zoveel meer. We gieten melodie en ritme in een muzikale proefbuis. En als de boel ontploft? Dan beginnen we gewoon opnieuw!

Leerlingen krijgen één uur per week les in groep. Spel- en musiceerplezier staan hierbij centraal. We leren de codes en geheime taal van de muziek ontcijferen, begrijpen en gebruiken. We onderzoeken, luisteren, horen, voelen, begrijpen, lezen, noteren, tonen, creëren, zingen, spelen, klappen, tikken, ...

Een handboek kost +/- 23 euro. Een ringmap (met twee ringen) en een pennenzak met schrijfpotlood, gom en kleurpotloden zijn nodig voor de talloze blaadjes met leuke oefeningen.

Groepsmusiceren (in de tweede graad)

Swingende ritmes, vrolijke melodieën, hippe beats, coole teksten, grappige instrumenten...

We combineren en creëren, repeteren en proberen, in een uitbundig koor of een enthousiast orkest!

Leerlingen krijgen één uur per week les in groep. Spel- en musiceerplezier staan ook hier centraal. De muzikale vaardigheden die we verworven hebben in het muzieklab, worden op een creatieve manier omgezet.

Minstens twee keren per jaar is er een toonmoment, waarbij de leerlingen kunnen tonen hoe goed ze zijn in hun rol als samenspeler.

Musical (in de tweede graad)

Zit zingen, spelen, bewegen en acteren je in het bloed? Dan kies je voor dit extra uurtje musical. Het is de perfecte voorbereiding voor de optie musical vanaf de derde graad.

Leerlingen krijgen één uur les per week in groep. De verschillende aspecten van het "musicalvak" komen aan bod. Verhaaltjes, zingen en samen spelen vormen het uitgangspunt. Alles komt dan uiteindelijk samen op een echt podium in een heuse voorstelling.

VAKKEN DERDE EN VIERDE GRAAD

Muzieklab voor jongeren (in de derde graad)

Ons muzieklab is ondertussen al bekend domein uit de tweede graad. We gaan verder op ontdekking in de muziek in al haar facetten. We ontcijferen alle ingrediënten in onze muzikale proefbuis en ontwikkelen onze eigen smaak. Laat die boel maar ontploffen, er verschijnt ongetwijfeld iets moois.

Leerlingen krijgen één uur per week les in groep. We leren muziek beluisteren en bespreken, ontdekken tal van instrumenten en leren een eigen mening vormen. Concertuitstappen ondersteunen de geziene leerstof. De muziek die we spelen, gaan we beter begrijpen en de muziek die we (nog) niet gespeeld krijgen, wordt een pak boeiender.

In het derde jaar wordt muzieklab projectmatig georganiseerd. Alle lessen worden gecentraliseerd rond vijf projecten per jaar. Bij elk project hoort een voorbeschouwing van twee uren, een concertbezoek/workshop en een evaluatie/nabespreking van een uur. De projecten worden meegedeeld bij de inschrijving in september, en zullen dan ook te vinden zijn op de website.

Een handboek kost 26 euro en kan drie jaren gebruikt worden.

Muzieklab voor volwassenen (in de derde graad)

‘Music is a world within itself, it is a language we all understand’, zingt Stevie Wonder. Maar we kunnen nog dieper graven, ontleden, beluisteren, ervaren en bekijken, ter plaatse en verder weg.

Muzieklab voor volwassenen in de derde graad wordt projectmatig georganiseerd. Alle lessen worden gecentraliseerd rond vijf projecten per jaar. Bij elk project hoort een voorbeschouwing van twee uren, een concertbezoek/workshop en een evaluatie/nabespreking van een uur. De projecten worden meegedeeld bij de inschrijving in september, en zullen ook te vinden zijn op de website.

Groepsmusiceren (in de derde en vierde graad)

Wat is er leuker dan een instrument spelen of zingen en dan samen musiceren?

Vanaf het vierde jaar van de tweede graad zet u de eerste stappen in het samen musiceren met uw instrument. In de derde en vierde graad bouwen we hierop verder. In plaats van groepsmusiceren kan u ook kiezen voor koor. Speelt u piano dan kan u ook kiezen voor begeleidingspraktijk (piano of keyboard). Als zanger volgt u sowieso de cursus koor.
 

Begeleidingspraktijk

Lekker swingende begeleidingen maken en improviseren aan de piano.

Bent u pianist dan kan u in de derde en vierde graad kiezen voor begeleidingspraktijk in plaats van groepsmusiceren. U leert er alle kneepjes van het vak: zichtlezen, akkoordenschema’s plaatsen op melodieën, improvisaties, … Kortom, u ontwikkelt in dit vak behendigheid op het klavier en muzikale creativiteit.

Arrangeren

Hebt u niet genoeg aan enkel muziek spelen of beluisteren maar voelt u de kriebels om met die muziek zelf ook iets te doen, vindt dan uw plaats in het nieuwe vak arrangeren.

Ontdek in dit vak de mogelijkheden van meerstemmigheid en akkoorden en hoe muziek werkt voor meer instrumenten tegelijk. Maak bewerkingen van bestaande of eigen melodieën of songs. Leer al doende de kneepjes van het programma Logic op de iMac onder de knie te krijgen om arrangementen vorm te geven en tot klinken te brengen.

Improvisatie

Wat is nu leuker dan aan de piano te zitten en eigen muzikale ideeën te vertalen naar pianospel. Of u nu jong of wat ouder bent, iedereen kan het leren.

Improviseren aan de piano is helemaal niet zo moeilijk als u zich maar aan bepaalde regels houdt en uw eigen creativiteit gebruikt. Improvisatie is het tegenovergestelde van een compositie, waarbij een muziekstuk wel vooraf is vastgelegd in een partituur. In de Jazz- en pop-cultuur is improvisatie een zeer belangrijk onderdeel. Aan de hand van vaste akkoordenschema’s wordt de melodie geïmproviseerd.

Leer in dit vak een allround pianist te worden die kan improviseren in verschillende muziekstijlen en hou er een fascinerende en blijvende creativiteit aan over.

Muziektheorie

Dit vak is iets voor u als u altijd al meer had willen weten over de rijkdom en de geheimen van de meerstemmigheid.

Tijdens deze cursus leert u bewust waarnemen wat meerstemmigheid in relatie tot melodie, metrum, ritme en andere muzikale parameters betekent. Wat maakt dat muziek soms opgewekt, dan weer melancholisch, tragisch, overdonderend, pakkend, frivool, … klinkt? Ontdek hoe componisten te werk gaan en laat dan uw creativiteit los op eigen muzikale verzinsels.

Musical

Houdt u van acteren? Van muziek? Van creëren? 
Van zingen, sprekend zingen, dansen? 
Van show? Of hebt u het liever iets meer puur? 
Dan is dit iets voor u! 


Deze vorm van theater waarin muziek en beweging een belangrijke rol speelt werkt zeer bevrijdend en wakkert uw creativiteit aan. De opleiding omhelst drie vakken: 

  • Zang musical
  • Atelier musical
  • Musical dans 


In het vak ‘zang musical’ komt uiteraard het vocale en zangtechnische aspect aan bod en worden (musical)nummers onder handen genomen. 

In ‘atelier musical’ peperen we uw spreekplezier, prikkelen en stimuleren we uw spelgeest en ontwikkelen we de acteur in u. Leer hier genieten van het spel en beklim met uw fantasie hoge bergen. 

Ontdek in ‘musical dans’ de bewegingsmogelijkheden van uw eigen lichaam, en leer passende choreografieën.

VAKKEN KORTLOPENDE OPLEIDINGEN

Muziek Maestro!

Een ontroerende aria van Mozart, een pittig fagotconcerto van Vivaldi, een overweldigende symfonie van Mahler, de verstilde middeleeuwse gezangen,… . Ze kruiden ons leven en ontvoeren ons uit de drukke dagelijkse beslommeringen.

Elke dinsdagavond dompelen we ons onder in de Westerse muziek- en cultuurgeschiedenis. Met luistertips en beeldmateriaal verdiepen we onze luisterervaring. Zo ontdekken we de historische wortels van de mens van de 21ste eeuw.

In de cursus ‘Muziek Maestro!’ stappen we af van de strenge historische evolutie en benaderen we de muziek vanuit grote thema’s. Concertbezoeken en culturele uitstappen worden geïntegreerd in de cursus.

De cursus levert een totaalpakket, waarbij de indrukwekkende realisaties uit onze cultuurgeschiedenis hun waarde voor onze tijd moeiteloos bewijzen.

We garanderen u gemoedelijke avonden vol verwondering!

Specialisatie

Niet genoeg aan de normale opleiding of afgestudeerd? Wilt u graag nog verder?

Gedurende twee jaren, twee uren per week, kan u zich vervolmaken in een bepaalde discipline. Dat kan als u in de vierde graad zit en meer intens met de materie wil bezig zijn of wanneer u bent afgestudeerd in een bepaalde optie van de academie.

Richt uw gemotiveerde aanvraag aan de directie . In samenspraak met de betrokken leerkrachten en na een eventuele selectieproef beslist de directie of u wordt toegelaten.

Deel deze pagina

donderdag 15 april 2021